Uutiset

Vallgrundin merivartiokoira Cena pääsee ansaitulle eläkkeelle – Raippaluodossa jatkajaksi kouluttautuu Cajo-pentu

Merivartiokoirat ovat partion mukana melkein aina.
Merivartiokoirat ovat partion mukana melkein aina.
Kuva: Rasmus Vikströmin kotialbumi
  • Tiina Juujärvi
  • Mikko Kallionpää

Merivartiokoira Cena on löytänyt töissään salamatkustajia sekä kadonneita ja kuolleita ihmisiä. Saksanpaimenkoira on paljastanut rekkojen seiniin, maastoon tai muualle kätkettyjä huumeita ja aseita Suomessa ja ulkomailla.

Cenaa on uhattu, se on joutunut leikkauksiin ja se on valittu 200 koiran joukosta Suomen parhaimmaksi rajakoiraksi. Nyt se eläköityy palveltuaan muita koko elämänsä ajan.

– Cena on työmyyrä ja aina ollut sellainen, että se haluaa tehdä töitä koko ajan, sanoo sen ohjaaja, merivartiomestari Rasmus Vikström Vallgrundin merivartioasemalta.

Cena tuli Vikströmille kahdeksanviikkoisena ja harjoitteli töitään ensimmäiset puolitoista vuotta. Sen jälkeen koirat tekevät joka toinen vuosi useita tasotestejä henkilöetsinnästä huumeiden etsintään.

Rajakoiria on noin 200, mutta vain noin 15 niistä on meripuolella.

Cenan ykköstehtävä on henkilöetsintä, mutta se etsii myös huumeita ja aseita. Se hakee eläviä ja kuolleita ihmisiä sekä veden alla olevia vainajia. Ihmisen löytäessään se ilmoittaa siitä haukkumalla.

Cena on ollut etsimässä useita hukkuneita ja maastoon eksyneitä vanhuksia. Vikström kertoo, että koirat ja helikopterit ovat tärkeitä etsinnöissä. Koira pystyy hoitamaan suuren alueen, jonka läpikäyntiin tarvittaisiin paljon ihmisiä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Cena osaa olla veneiden, ilmatyynyalusten, autojen, moottorikelkkojen ja helikoptereiden kyydissä. Helikoptereita käytetään joskus pitkiin siirtymiin.
Kuva: Rasmus Vikströmin kotialbumi

Tehtäviä ulkomaillakin

Rajatarkastukset ovat Cenan yksi päätehtävä. Kun rajaviranomaiset tarkistavat, onko ihmisellä lupa tulla maahan, koira on mukana ja etsii salamatkustajia, laittomia tavaroita ja aineita.

Cena tutkii ajoneuvoja, rahtilaivoja tai muita isoja aluksia. Se on löytänyt isoja määriä huumeita sekä aseita ja tupakkaa Suomessa ja muualla Euroopassa. Suurin osa tavaroista ja aineista on kätketty ajoneuvoihin, mutta niitä on löytynyt myös maastosta.

– Cenalla ei ollut koulutusta etsiä tupakkaa tai aseita, mutta se löysi niitä vahingossa, kertoo Vikström.

Kun Cena alkoi kiinnostua aseista, se koulutettiin etsimään niitäkin. Kun se löytää kiellettyjä aineita tai esineitä, se jää tuijottamaan kohtaa.

Kaksikko on tehnyt vuosien ajan töitä myös ulkomailla Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexille, joka valvoo EU:n ulkorajoja.

Cena on ollut mukana komennuksilla tekemässä rajatarkastuksia eli se on etsinyt Bulgariassa ja Espanjassa rekkoihin piilotettuja ihmisiä.

– Noissa maissa kulkee valtavat määrät liikennettä. Koiraa käytetään sen seulomiseen, onko rekoissa ylimääräisiä matkustajia.

Vikström kiertää ajoneuvoja koiransa kanssa, ja jos se näyttää yhtään kiinnostusta, rekkaan mennään sisälle.

Ihmisiä on löytynyt vapaasti liikkumassa tavaratilassa, paketoituina sinne tai piilotettuna rakenteisiin, kuten seiniin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eläkepäivät edessä

Vuonna 2019 Cena valittiin vuoden rajakoiraksi.

– Sinä vuonna oli paljon onnistumisia kotimaassa ja ulkomailla. Oli henkilölöytöjä ja ulkomailla iso huumelöytö. Se oli poikkeuksellisen suuri, Vikström kertoo. Huumelasti löytyi ajoneuvosta rajatarkastuksen aikana.

Kymmenvuotiaan Cenan selkä alkaa olla huono, joten se jää pian kotikoiraksi.

Se loukkaantui vakavasti kolmen vuoden ikäisenä metsässä juostessaan, kun sen jalka jäi kiinni maastoon. Jalka leikattiin kaksi kertaa. Merivartiokoira oli menettää työnsä, mutta kuntoutui lopulta.

Cena on kokenut myös liukastumisia ja uhkauksia.

Virkakoira on ollut työskentelynsä ajan valtion omaisuutta, mutta töiden loputtua ohjaaja saa koiran omakseen. Cena jatkaa eläkepäiviään Pietarsaaressa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Belgianpaimenkoira malinois Cajo tulee hyvämaineisesta koirasuvusta.
Kuva: Mikko Kallionpää

Raippaluodossa jatkaa uusi seriffi

Länsi-Suomen merivartioston eläköityvälle merivartiokoira Cenalle on löydetty jatkaja Raippaluotoon.

Hyvinkäältä tulleen koiran nimi on Cajo, ja se on noin neljän kuukauden ikäinen.

Ennen kuin koiran varsinainen koulutus merivartiokoiraksi alkaa toden teolla, se on viettänyt elämänsä ensimmäiset kuukaudet kuten koirat yleensäkin, tutustuen uuteen kotiin ja ihmisiin, leikkien ja kaikkea touhuten.

Belgianpaimenkoira malinois Cajo on luonteeltaan reipas, rohkea, avoin ja sosiaalinen. Kovapäinenkin. Ne ovat hyviä ominaisuuksia koiralle, jolle tulee myöhemmin mahdollisuus pelastaa ihmishenkiä.

Kun koulutus saadaan päätökseen, Cajon ensisijainen tehtävä on ihmisten etsintä. Sitä käytetään myös muun muassa rajatarkistuksissa ja maahan tuotavien laittomien huumeiden etsinnässä.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka