Uutiset

Anniina Ketola kulkee rinnalla nuorten arjessa – Laihia sai vakituisen koulukoutsin, kun Vaasassa esitetään toiminnan lakkauttamista

Anniina Ketola työskentelee koulussa, mutta myös nuorisotilassa, kun yläkouluikäisille järjestetään toimintaa koulupäivän päätteeksi ja välitunneilla.
Anniina Ketola työskentelee koulussa, mutta myös nuorisotilassa, kun yläkouluikäisille järjestetään toimintaa koulupäivän päätteeksi ja välitunneilla.
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Riikka Ilmonen

Iltapäivällä koulupäivän päätteeksi Laihian nuorisotiloissa kuuluu nuorten ilakointi ja tuoksuvat uunituoreet mokkapalat.

7.-luokkalaisten lisäksi paikalla on nuoriso-ohjaaja Pia Klemetti ja kouluvalmentaja Anniina Ketola, joka on Laihian ensimmäinen koulukoutsi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moninainen työnkuva

Viime syksynä kouluvalmentajana aloittanut ja keväällä vakinaistettu Anniina Ketola työskentelee Laihian yläkoulussa ja lukiossa, mutta myös nuorisotyöntekijän työparina.

Ketola kertoo, että hänen työnkuvansa on hyvin moninainen. Hän on läsnä nuorten arjessa, auttaa koulutehtävissä, ratkaisee kiusaamistilanteita ja on nuorten saatavilla viestin tai oveen koputuksen päässä.

Yksi tärkeimmistä tehtävistä on auttaa sellaisia oppilaita, joilla on paljon poissaoloja.

– Voin soittaa aamulla ja varmistaa, että on herätty ja noustu ylös, ja joitain myös haen kouluun. Sillä varmistetaan, että nämä nuoret tulevat koululle.

Kouluvalmentaja tekee tiivistä yhteistyötä kunnan nuorisotoimen, perheiden ja muun kouluhenkilökunnan kanssa. Nuorille turvallisia aikuisia ei koskaan voi olla liikaa, hän toteaa.

– Opettajien työ on opettaminen, johon kuuluu paljon tuntien suunnittelua ja muuta. On hyvä, että paikalla on aikuinen, joka ei suoraan liity koulutyöhön. Aina tarvittaessa delegoin, jos oppilas tarvitsee esimerkiksi koulupsykologin palveluita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Anniina Ketola sanoo, että etenkin kiusaamistilanteissa nuoret kaipaavat jämäkkää ja vahvaa aikuista avuksi.
Kuva: Riikka Ilmonen

Jämäkkää ja vahvaa aikuista tarvitaan

Ketola on yhteisöpedagogi ja kouluttautunut myös nepsy-valmentajaksi. Hän on työskennellyt muun muassa lastensuojelulaitoksissa ja perhetyössä.

– Kun valmistuin vuonna 2013, puhuttiin paljon koulunuorisotyöstä. Näen positiivisena, että viime vuosina se on yleistynyt kouluissa.

Ketola kertoo työotteensa olevan hyvin ratkaisukeskeinen.

– Olen persoonana sellainen, että puutun ja sanon asioista, jos on tarvetta. Koulussa on tietyt säännöt, joita noudatetaan. Kiusaamisasioissa on oltava jämäkkä ja vahva aikuinen, mutta niissä tilanteissa tarvitaan myös sosiaalista älykkyyttä.

Laihialla kouluvalmentajia ei aikaisemmin ole ollut, mutta esimerkiksi Mustasaaressa heitä on useita. Vaasassa taas suunnitellaan parhaillaan yläkoulujen kouluvalmentajatoiminnasta luopumista kaupungin säästötoimien takia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Usein auttaa jo se, että nuoret kuullaan ja nähdään, ja heitä kunnioitetaan omana itsenään.
Kouoluvalmentaja Anniina Ketola

Jokaisella tulisi olla joku, jolle puhua

Ketola sanoo, että nuoret kaipaavat kannustusta aikuisilta, kun elämä on myllerrystä ja tulevaisuus vielä auki.

– He hakevat omaa identiteettiään ja miettivät, mitä heistä tulee isona. Usein auttaa jo se, että heidät kuullaan ja nähdään ja heitä kunnioitetaan omana itsenään.

Ketolan mukaan tärkeintä olisi, että nuorella on joku, jolle jakaa ajatuksiaan ja huoliaan.

– Murrosikään kuuluu se, ettei omille vanhemmille halua kertoa kaikkea. Mutta kunhan jokaisella olisi joku, jolle kertoa. Oli se vaikka sisarus tai kaveri. Pienetkin asiat paisuvat pään sisällä isoksi, jos niitä pitää vain itsellään.

Ketola sanoo, että vanhempien tärkeä tehtävä on olla läsnä nuoren arjessa ja pysähtyä kyselemään kuulumisia. Apua ja tukea perheen hankaluuksiin kannattaa myös hakea mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, Ketola vinkkaa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Kouluvalmentaja

Nuoria varten oleva aikuinen, jonka kanssa voi jutella mistä tahansa asiasta. Kouluvalmentaja esimerkiksi tukee keskittymisessä, auttaa opiskelumotivaation ja koulupoissaolojen kanssa ja ratkaisee kiusaamistilanteita.

Lähde: laihianlukio.fi

Jaa artikkeli
Lounaspaikka