Uutiset

Elämäntyölle löytyi jatkaja – Martin ravintolasta tuli bistro Hanna Paalosmaan vetämänä

Hanna Paalosmaa on muutti ravintolan nimen Martin bistroksi, koska se kuvastaa paremmin paikan henkeä.
Hanna Paalosmaa on muutti ravintolan nimen Martin bistroksi, koska se kuvastaa paremmin paikan henkeä.
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Riikka Ilmonen

Martin ravintola Hovioikeudenpuistikolla sai uuden ravintoloitsijan ja nimen päivänä, jolloin koko Suomi liputti.

– Sauli Niinistö ja Martti Niemelä jättivät samana päivänä tehtävänsä, ja Alexander Stubb ja minä hyppäsimme saappaisiin, uusi yrittäjä Hanna Paalosmaa nauraa.

Niemelä veti ravintolaa vuodesta 1997 saakka. Kun sopiva seuraaja löytyi, oli aika siirtyä eläkkeelle. Niemelä ja Paalosmaa tuntevat toisensa hyvin, ja päätöstä kypsyteltiin usean vuoden ajan.

– Martin 70-vuotisjuhlissa kysyttiin, koska päästän Martin eläkkeelle. Asiasta keskusteltiin pitkään myös kanta-asiakkaiden kanssa, ja monet sanoivat, että sopisin hyvin tänne.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Remonttia ei ole tehty, mutta pientä stailausta uusilla pöytäliinoilla ja somisteilla.
Kuva: Hanna Paalosmaa

”Bistrohan tämä on”

Martin ravintolasta tuli Martin bistro. Paalosmaa painottaa, että konsepti säilyy samana, mutta se päivitetään tälle vuosikymmenelle ja -tuhannelle.

– Olen aina ajatellut, että jos joskus lähden ravintolayrittäjäksi, niin sitten tämän paikan ravintoloitsijaksi. Toki asiakkaat puhuvat jo Hannan bistrosta, mutta tätä paikkaa kutsutaan monella nimellä.

Niemelä perusti ravintolan Martin baari -nimellä, mutta se vaihdettiin, koska asiakkaat eivät tykänneet nimestä.

– Mutta bistrohan tämä on aina ollut.

Juomapuolella klassikkodrinkkeihin panostetaan, ja esiintyjiä on luvassa ainakin kerran kuukaudessa. Menusta tulee aiempaa bistomaisempi, vaikka ruokalistalla tulee ikuisesti olemaan Martin kanaleipä ja burgeri, ravintoloitsija kertoo. Pastat ovat uusi juttu ravintolassa, ja Paalosmaalle on tärkeää, että ne tehdään oikeaoppisesti.

– Olen myös kertonut asiakkaille, mitä kaapista löytyy ja kysynyt, mitä tekisi mieli syödä. Bistromenunkin lista elää, koska täällä on Vaasan pienin keittiö.

Paalosmaa kuuntelee asiakkaiden lounastoiveita herkällä korvalla. Jo nyt on tullut toiveita esimerkiksi läskisoosista ja tillilihasta.

– Sanoin, että kyllähän minä ne järjestän.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nissen paluu nisseksi

Paalosmaa on tehnyt monenlaisia töitä elämänsä aikana. Ravintola-alalla hän on ollut viimeksi 16 vuotta sitten, ja välissä hän on toiminut siivousalan yrittäjänä ja isännöitsijänä.

– Paikalliset ravintoloitsijat ovat tarjonneet apua pyytämättä, ja Martti on ollut tukenani. Harvalla yrittäjällä on tällaista mahdollisuutta, että voi koska tahansa soittaa ja kysyä apua.

Niemelä on käynyt silloin tällöin kiireapuloimassa entisessä ravintolassaan.

– Yhtenä päivänä Martti oli täällä auttelemassa ja viikkasi servettejä valmiiksi. Eräs tuttu asiakas huikkasi, että ympyrä sulkeutuu, kun Martti aloitti nissenä ja lopettaa nissenä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi ravintoloitsija kuuntelee herkällä korvalla asiakkaiden toiveita.
Kuva: Riikka Ilmonen

Kuin tulisi ystäville kylään

Paalosmaa kuvailee, että ravintolan tunnelma on kuin saapuisi ystävälle kylään. Ravintolassa käyvät sulassa sovussa smokkipukuiset teatterivieraat, tuulipukuiset pariskunnat ja lapsiperheet.

Kesken haastattelun ovesta sisään astuu mieshenkilö, ja Paalosmaa heittää, että paikka on suljettu. Asiakas toteaa ”joo, tiedän kyllä” ja jatkaa hetkeäkään empimättä peremmälle.

– Täällä käy välillä kanta-asiakkaita moikkaamassa ennen aukioloaikoja, kun aamulla laittelen ruokaa, Paalosmaa selittää.

Paalosmaa on otettu lämmöllä vastaan. Hän kokee tärkeäksi sen, että juuri hän toimii paikan ravintoloitsijana.

– Tämä on Martin elämäntyö, jota koen jatkavani. Se on kunnia-asia. Ravintola on toiminut tässä tilassa 23 vuotta. Jospa minä nyt jatkaisin toiset 23 vuotta lisää.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka