Vaasalaislähtöinen Matti Myllyaho on mukana euroviisukevään toteuttamisessa jo kolmatta kertaa.
Ensimmäisen kerran Myllyaho oli mukana Ylen Uuden Musiikin Kilpailun (UMK:n) tuotantotiimissä Show-tuottajana vuonna 2021. Silloin hän pääsi luotsaamaan Blind Channelin matkaa Rotterdamissa koronapandemian keskellä.
UMK:hon Myllyaho päätyi Amerikan kautta. Reilu kolme vuotta sitten Myllyaho työskenteli Los Angelesissa Suomen pääkonsulaatissa vienninedistämistehtävissä ja tutustui erään projektin yhteydessä UMK:n tekijöihin.
– Kun korona iski ja tulin maitojunalla Suomeen, ei mennyt kauaa, kun löysin itseni töistä Yleltä ja UMK:sta, Myllyaho kertoo.
Tiimipelaaja päätyi lavalle
Tämän vuoden Suomen Euroviisuissa Myllyaho nähtiin myös UMK-finaalin esiintymislavalla, kun hän tuottajantyön ohessa päätyi Käärijän taustatanssijaksi.
– Tähän vuoteen lähtiessä en tiennyt, että olisin lavalla. Tuotannossa pitää kuitenkin olla tiimipelaaja.
Vaikka Myllyahon intohimona on ennen kaikkea luova tuottaminen ja kansainvälisen viihteen tekeminen, saa harva asia hänet tuntemaan olonsa niin eläväiseksi kuin tanssiminen. Hän kuvaileekin UMK:ssa esiintymistä melkoiseksi adrenaliinipiikiksi.
Cha-cha-cha:ta silloin ja nyt
Myllyahon palo tanssiin heräsi kuusivuotiaana.
– Oli kesäpäivä ja TV:stä tuli sattumalta jokin kilpatanssikilpailu. Tuumasin, että onpas atleettisen ja siistin näköistä hommaa. Kävelin ulos terassille, jossa äiti otti aurinkoa, ja näytin, että näin tanssitaan cha-cha-cha:ta.
Pian Myllyaho tanssikin kilpatanssia tanssiseura Rollingissä Varastokadulla.
Teini-iässä tanssiharrastus kuitenkin kariutui.
– Siihen aikaan ei ollut helppoa olla poikatanssija. Siitä sai kuulla todella paljon. Ilmapiiri oli erilainen, ja päätin lopettaa.
Vasta kahdeksan vuoden jälkeen Myllyaho kokeili tanssia uudelleen.
– Ensimmäisen tanssitunnin jälkeen soitin äidille melkein itkien, että enhän minä osaa enää tanssia, hän naurahtaa.
Siitä kyti kuitenkin uusi intohimon palo, jota seurasi määrätietoinen harjoittelu muutamassa eri tanssikoulussa. Myöhemmin harrastus on poikinut Myllyaholle töitä ammattitanssijana muun muassa teattereissa ja artistilavoilla sekä viimeisimpänä Käärijän taustatanssijana.
Edessä on kiireinen viisukevät
Suomi on mukana Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa 9. toukokuuta. Euroviisukilpailun finaali järjestetään Liverpoolissa 13. toukokuuta.
Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, nähdäänkö Myllyaho myös viisulavalla.
– Se riippuu monesta tekijästä. Ennen kaikkea menemme kuitenkin projektin ja Suomen etu edellä.
Joka tapauksessa Myllyaho on mukana Suomen viisudelegaatiossa show-tuottajan roolissa.
Viisuihin liittyy paljon yhteistyötä ja kommunikointia muiden eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden kanssa, hän kertoo.
Maaliskuun aikana edistetään myös Käärijän näkyvyyttä.
– Meidän edustajamme lähtee todennäköisesti Eurooppaan muutamille keikoille esiintymään. Sitten maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa alkavatkin jo harjoitukset.
En ole ehkä pystymetsästä, mutta kyllä Vaasan Vöyrinkaupungin koulun yläasteelta on muutamaan paikkaan päästy.Matti Myllyaho
Käärijän fiilikseen voi samaistua
Myllyahosta on mahtavaa, että artisti, joka ennen UMK:ta oli lähes tuntematon, on nyt saanut kansainvälistä kiinnostusta.
– Käärijä on tullut tuolta melkein pystymetsästä Vantaalta, ja toukokuussa hän on Liverpoolissa 200 miljoona ihmisen edessä, Myllyaho fiilistelee.
Tuntemuksiin löytyy samaistumispintaa.
– En ole ehkä pystymetsästä, mutta kyllä Vaasan Vöyrinkaupungin koulun yläasteelta on muutamaan paikkaan päästy.
Viisutyössä Myllyahon mukaan parasta on se, kuinka utopistisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä Euroviisuissa on kyse.
– Se maiden välinen solidariteetti ja ystävyys ovat jotain, mitä ei voi oikein sanoin kuvailla. Tässä sodan keskellä se tunnelma, joka siellä on, luo niin paljon toivoa ja hyvää fiilistä. Sitä odotan eniten.