Pohjanmaan hyvinvointialueella on ollut viime vuodesta lähtien käynnissä Euroopan unionin rahoittama ja THL:n koordinoima IPS-kehittämishanke, joka on suunnattu mielenterveyskuntoutujille. Yhdysvalloissa kehitetyssä Individual Placement and Support -työhönvalmennuksessa kuntoutuksen lähtöasetelma käännetään päälaelleen.
Valmennuksen tavoitteena on löytää osallistujalle ensin työpaikka avoimilta työmarkkinoilta, jonka jälkeen osallistujaa tuetaan kuntoutumisessa töiden ohessa. IPS-työhönvalmennus on ollut Suomessa kokeilussa vuodesta 2021 lähtien.
Hanketta pilotoidaan tällä hetkellä Pohjanmaan ohella viidellä muulla hyvinvointialueella.
Lupaavia tuloksia
IPS-valmennus alkoi Pohjanmaalla viime vuoden kesäkuussa. Työhönvalmennusta pilotoidaan Pohjanmaan hyvinvointialueen psykososiaalisten palveluiden kanssa.
Hanke kuuluu osaksi laajempaa Pohjanmaalla käynnissä olevaa Prima Botnia -hyvinvointihanketta, joka on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
IPS-hankekoordinaattori ja työhönvalmennustiimin vetäjä Tanja Kaivonen kertoo tulosten olleen tähän asti erittäin lupaavia.
– Valmennukseen on osallistunut tähän saakka parisenkymmentä asiakasta. Noin puolet osallistujista on suuntautunut eteenpäin töihin tai opiskeluihin, Kaivonen sanoo.
Kustannustehokasta
IPS-valmennuksella on Kaivosen mukaan saavutettu hyviä tuloksia valtakunnallisesti. Hän viittaa THL:n tammikuussa julkaisemaan kansalliseen tutkimukseen, jossa 310:stä valmennukseen osallistuneesta 59 prosenttia työllistyi vähintään kerran valmennuksen aikana.
Samassa tutkimuksessa 81 prosenttia osallistujista koki saaneensa apua uuden työpaikan löytämisessä.
IPS-valmennuksen etuna on myös kustannustehokkuus.
– Valmennuksen tuloksellisuus on 2–3 kertaa tavanomaisia kuntoutuspalveluja tehokkaampi samalla, kun kustannukset ovat samaa tasoa verrokkipalvelujen kanssa, Kaivonen kertoo.
Hoitokontakti säilyy
Kaivonen korostaa valmennuksen painopisteen olevan nimenomaan työllistymisen ja opiskelupaikkojen löytämisen edistämisessä sekä työssä pysymisen tuessa.
Yhteistyötä tehdään Mielle ry:n, Pohjanmaan TE-toimiston, Vaasan kaupungin työllistämispalvelujen, sosiaalityön sekä oppilaitosten kanssa.
– Osallistujilla säilyy töiden ja opintojen aikana hoitokontakti psykososiaalisten palvelujen kanssa, Kaivonen toteaa.
Kaivonen sanoo tämän valmennuksen olevan kannustava myös työnantajapuolelle, sillä palvelu on maksuton työnantajille.
Työpaikka voi pohjautua unelmiin
Lähtökohta IPS-valmennuksessa on, että osallistuja haluaa työllistyä tai löytää opiskelupaikan.
Toimintamalli on viisivaiheinen. Aluksi tehdään yhteistyösopimus, jonka jälkeen aletaan kartoittaa osallistujan osaamista ja luodaan ammatillinen profilointi.
Sitten etsitään töitä avoimilta työmarkkinoilta ja opiskelupaikkoja. Töiden löytyessä sovitaan tuesta osallistujan sekä työnantajan kanssa, ja tukea jatketaan niin työsuhteen aikana kuin töiden ulkopuolella.
IPS-työhönvalmentajat Eija Seppelin ja Nita Nåhls kertovat, että osallistujille pyritään etsimään töitä heidän mielenkiintonsa kohteiden mukaan. Työpaikka on voinut löytyä pohjautuen esimerkiksi osallistujan pitkäaikaisiin unelmiin.
– Eräässä tapauksessa osallistuja oli haaveillut työllistymisestä elokuva-alalle. Kartoituksen ja työpaikan etsinnän jälkeen hänelle löytyikin töitä elokuvateatterin lipunmyyjänä, Seppelin taustoittaa.
Palkitsevia kokemuksia
Valmennuksella on ollut merkittäviä vaikutuksia osallistujien hyvinvointiin. Valmentajien mukaan osallistujien itsetunto parani, osallistujat saivat osallisuuden ja arvostuksen kokemuksia sekä psyykkinen oireilu väheni.
– Valmennus on muuttanut monien osallistujien elämää positiivisempaan suuntaan. Osallistujat ovat saaneet arkeensa mieleistä tekemistä sekä sosiaalista yhteenkuuluvuutta, sanoo Seppelin.
– Valmennus on ollut palkitsevaa myös meille, kun osallistujat ovat päässeet haluamiinsa töihin sekä opiskelupaikkoihin, Nåhls kertoo.
IPS-hanke tulee Pohjanmaan hyvinvointialueella päätökseen tämän vuoden lopussa.
Seppelin ja Nåhls toivovat työhönvalmennuspalvelusta pysyvää, sillä valmennukseen haluavia osallistujia olisi tulossa vielä paljon lisää.
Valmennusta on mahdollista muokata myös pitkäaikaistyöttömille sopivaksi. IPS-valmennuksessa piileekin pitkäaikaista potentiaalia.
– IPS-valmennus voisi hyvin tulla vakiintuneeksi osaksi kuntoutustoimintaa, toteaa Nåhls.
Setlementti aloittaa kuntouttavan työtoiminnan
Vaasan Setlementtiyhdistys laajentaa toimintaansa avaamalla uuden yksikön, Setlementti Varpin. Se tarjoaa työllistymiseen ja kouluttautumiseen tähtäävää kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille.
Toiminta alkaa maanantaina 8.4.
Toiminta on tarkoitettu Vaasan, Mustasaaren, Vöyrin, Laihian ja Maalahden alueen työttömille. Setlementin kuntouttava työtoiminta on työelämään ja koulutukseen suuntaavaa. Toiminta koostuu työtoiminnan tehtävistä, pienryhmissä tapahtuvista teemaryhmistä sekä yksilövalmennuksesta.
Varppi tarjoaa sisällöltään erilaisia työtoimintaryhmiä kuten keittiö, siivous ja kiinteistönhoito/remontointi.
Varpissa pidetään 5.4. alkaen joka perjantai infotilaisuus kello 10–11. Se on avoin kaikille toiminnasta kiinnostuneille. Siellä esitellään Varpin toimintaa ja tiloja. Infotilaisuuksissa on mahdollisuus sopia työntekijöiden kanssa jatkotoimista.
Varppi toimii osoitteessa Sepänkyläntie 4, 4.krs.