Vloggaus, videobloggaus ja tubetus tarkoittavat kaikki samaa asiaa eli päiväkirjatyyppisten videoiden jakamista sosiaalisessa mediassa.
Tämä ilmiö on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa viime vuosien aikana ja suosituimmat vloggaajat tienaavat videoilla jo elantonsa.
Myös Vaasasta löytyy potentiaalisia vloggaajia.
– Vloggaus on oman elämän dokumentointia, viestinnän opiskelija Lotta Mikkilä tiivistää.
Hän toimii opiskelujensa ohella Vaasan yliopiston vloggaajana, jonka pääasiallinen tehtävä on kuvata opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyviä videoita innoituksena ja vertaistukena uusille opiskelijoille. Mikkilän mukaan hyvä video herättää keskustelua ja on realistinen sekä aito. Kameralle tulee puhua kuin kaverille.
– Parasta on ollut kuvata esimerkiksi opiskelijoiden vappu tai ensimmäinen koulupäiväni yliopistolla ja näyttää millainen kaupunki Vaasa oikeasti on, Mikkilä kertoo.
Vlogi ilmiö
Mikkilä julkaisee videoitaan 1-3 kertaa kuukaudessa. Kuvaamisen lisäksi mahdolliseen käsikirjoitukseen tai suunnitteluun, valojen sekä äänen säätämiseen menee aikaa ennen kuin päästään edes kuvaamaan. Jälkityö vie myös oman aikansa, joskus parista tunnista kuuteen tunteen.
– Monet luulevat, että höpötän kameralle itsekseni ja se oli siinä, mutta toteutus on paljon muutakin. Vloggaaminen opettaa paljon, esiintymistaidot kehittyvät ja tässä saa mahdollisuuden luoda verkostoja, Mikkilä selittää.
Blogi ja vlogi-sanat ovat vakiintuneet suomalaisten käyttöön viimeisen 10 vuoden aikana. Blogi on bloggaajan oma nettisivu, minne hän kirjoittaa omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan päiväkirjatyylisesti.
– Kirjoitin yläkoulussa paljon omaa blogia ja touhusin muutenkin kameran kanssa nuorempana. Olin juuri hakenut Vaasan yliopistoon, kun huomasin että yliopisto hakee vloggaajia. Näin siinä tilaisuuden ja päätin hakea siihen, Mikkilä kertoo.
Blogeista vlogeihin
Monet aikaisemmin blogia kirjoittaneet ovat siirtyneet videoiden maailmaan Youtube- videopalvelun kautta ja nykypäivänä heitä kutsutaan tubettajiksi.
– Nykypäivänä ei kirjoiteta enää niin paljon kuin aikaisemmin, ja esimerkiksi uutiset ovat siirtyneet pikku hiljaa enemmän videomuotoihin ja aikakausi on aiempaa visuaalisempaa, Mikkilä sanoo.
Vloggaajia mielletään nykypäivän pop- ja rocktähdiksi. Heitä fanitetaan ja heidän tekemisistään otetaan vaikutteita ja heitä tullaan kaukaakin tapaamaan meet and greet -tapahtumiin. Lisäksi heitä palkitaan vuosittain Tubecon awardissa, Suomen suurimmassa vloggaajat ja katsojat yhdistävässä tapahtumassa.
Sisältöä jokaiselle
Vaikka vloggaaminen koetaan lähinnä nuorten harrastukseksi, nykyään heitä löytyy lähes kaikista ikäluokista. Monet yritykset ja yrittäjät ovat myös huomanneet vloggauksen hyödyt esimerkiksi markkinoinnissa.
– Mielestäni kokoajan ollaan menossa siihen suuntaan, että nuorten lisäksi myös vanhemmat ihmiset vloggaavat. Se on tosi kiva, että sisältöä löytyy nykyään kaikille ja että kaikilla on mahdollisuus vloggaamiseen, Mikkilä sanoo.
Vaasa-opisto päätti tarttua vlogi-ilmiöön käynnistämällä Videobloggaus älypuhelimella -kurssin helmikuussa. Kurssilla perehdytään hyvän vlogisisällön saloihin ja kokeillaan videoblogien kuvaamista käytännössä. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille ja mukaan tarvitaan oma älypuhelin, joka on hyvä väline videoiden kuvaukseen ja editointiin.
Emilia Kovanen